Potrivit expertului rus, urşii polari masculi atacă din ce în ce mai des femelele cu pui, deoarece sunt ţinte uşoare. De asemenea femelele au început să îşi mănânce puii.
Comportamentul canibalistic al urşilor polari este un fapt cunoscut de ceva vreme, însă cazurile erau foarte rare.
Expertul rus susţine că această schimbare a fost cauzată şi de prezenţa umană în zona Arcticului, potrivit Mediafax.
Temperaturile sunt în scădere din cauza companiilor care se mută în regiune şi forţează urşii polari să-şi părăsească habitatul natural.
În ultimii 25 de ani, nivelul gheţii din Arctic a scăzut cu 40%. Urşii polari se foloseau de banchizele de gheaţă pentru a vâna foci şi peşti. Reducerea cantităţii de gheaţă a lăsat urşii polari în imposibilitatea de a-şi procura hrana naturală.
Golful din Ob obişnuia să fie un teren de vânătoate pentru urşii polari, însă acum este aproape distrus din cauza unei fabrici nou înfiinţate în imediata apropiere.
Alţi experţi au declarat că urşii polari din zona Norvegiei au fost foarte afectaţi de vremea anormal de caldă care a generat cantităţi foarte mici de zăpadă.
Un studiu a arătat că urşii polari au început să îngroape resturile de pradă pentru a le consuma mai târziu, un comportament excepţional de rar pentru această specie. Acest obicei este specific doar urşilor bruni.